Home
Radio's
  NSF
    Ontvanger 1920
    M3
    M4
    4
    Hilversum 3 (S3010)
    Hilversum 5
    H54U
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Batterijontvanger met variometer afstemming
De M4 is een vierlamps rechtuit ontvanger met variometer afstemming. Dit is de luxe versie, in mahoniehouten kast met deurtjes. De donkerblauwe aluminium frontplaat is door middel van rillen verdeeld in drie secties. De linker sectie heeft de aanduiding primaire afstemming, in het midden zijn de schaalverdeling, de golflengteschakelaar en de secondaire afstemming (met fijnregeling) aangebracht en rechts de terugkoppeling, de luidsprekeruitgang en de selectiviteits(sterkte)regeling. De golflengteschakelaar heeft drie standen: 200-600 meter, 600-1300 meter en 1300-3000 meter.
George William White in 1923
Het toestel, een ontwerp van de voor NSF werkende Engelse ingenieur George William White, werd gepresenteerd op de I.R.T.A, gehouden in het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam, op 2 oktober 1926. Men streefde naar een eenvoudig te bedienen toestel, omdat een ingewikkeld toestel zoals de V4, met 13 knoppen, voor het grote publiek niet goed in de markt lag.
In de handleiding wordt dan ook de nadruk gelegd op het gemak bij het afstemmen: het volstaat om de door het station aangegeven golflengte in te stellen met de grote knop, om vervolgens slechts wat bij te regelen met de antenneknop. Erg vermakelijk is de opmerking dat nu niet langer hoeft te worden gewacht met aanschaffen tot radio-ontvangers nog beter worden: de M4 is een eindpunt in toestelbouw. Slechts kleine wijzigingen worden nog voorzien in toekomstige toestellen! Het was een succesvol toestel, waarvan er zo'n 2000 zijn gebouwd.
De ontvanger werd geleverd in drie modellen: de M4 zonder deurtjes            (fl 250,-), de M4A met deurtjes (fl 265,-) en de M4 Luxe, een luxe model in mahoniehout met deurtjes (fl 285,-).
1926 Is een druk jaar voor NSF. Er komt een hele serie nieuwe toestellen op de markt: het VARA toestel, de M3, de M4, de V4, en voor Erres de Detectofoon-serie I t/m V en de Corrector zeefkring.
De huidige buizenset is gebaseerd op gegevens uit het NSF-serviceboek dat door Philips werd uitgebracht in 1932. De A435 was nog niet leverbaar in 1926. De oorspronkelijke buizenset was A410, A409, B406 en B403.
Gegevens  
Serienummer: 1616
Afmetingen (bhd): 54 34 32.5 cm
Bouwjaar: 1926
Aangeschaft in: 2011
Voltages: 4V/60V/120V/-4,5V
Gewicht: 11,9 kg
Buizen  
   
Klik op een buis voor meer informatie

Schema Artikel

Wat werd er in 1925 uitgezonden?

 

Luister naar "Blue Evening Blues" door de Belgisch-Nederlandse formatie "The Excellos Five", Louis de Vries (tp), Henri van den Bossche (tb), Alphonse van Asbroek (cl, s), Joop de Leur (p), Bob Kierberg (dr, ld), opgenomen in Berlijn, december 1925

Buitenzijde van de mahoniehouten kast met gesloten deurtjes
Binnenzijde, bovenaanzicht
Links is de Marconi variometer zichtbaar, in het midden de secondaire
afstemming, rechts de mandbodemspoelen, met in het midden de terugkoppelspoel. Bovenaan links de reostaat die de gloeistroom van hoogfrequentbuis samen met de detectorbuis regelt; daarnaast de reostaat voor de beide laagfrequentbuizen.
De binnenzijde, gezien vanaf de achterkant
Aan de onderzijde zijn de twee transformatoren (1:3) te zien. Deze zijn van het merk Marconiphone. De afstemcondensator (midden) is van Sterling. In het midden is ook de ebonieten strip, waarop de buisvoeten bevestigd zijn, zichtbaar.
Typeplaatje
Details: primaire afstemming Golflengteschakelaar Terugkoppeling
Eerste dagbladadvertentie voor de NSF M4 in NRC van 1 oktober 1926. Hier is het model zonder deurtjes afgebeeld.  Hieronder hetzelfde model, uit de verzameling van Kees Koren.
Folder voor de M4
1926. De stand van NSF Radio op de Irta in Amsterdam. Op de tafel een tweetal M4 radio's.
Technicus A. van Burk in de KRO controlekamer. Naast hem een NSF M4.
1927: NSF M4 radiotoestel dat muziek ten gehore brengt t.b.v. het personeel van de suikerwerkenfabriek Cliever te Rotterdam. Directeur L.J. Gillet heeft een complete radio-installatie aangeschaft in zijn woning en vandaar uit zijn verschillende leidingen naar de fabriek gelegd. Het personeel hoort diverse muziekstukken, hetgeen een gunstige uitwerking op de dagelijkse arbeid heeft.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op maandag 11 januari 2021