Home
Radio's
  SBR
    SBR radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Op 4 oktober 1922 werd de Société Belge Radio-electrique opgericht met een kantoor en werkplaats aan de Egmontstraat 4 te Brussel. Het bedrijf ontstond door een samengaan van twee reeds bestaande radiobedrijven: de SIB (Société Indépendante Belge de télégraphie sans fil) en de SNR (Société Nationale Radio-électrique). Eén van de eerste geproduceerde ontvangers van het nieuwe bedrijf was een modulair systeem, overgenomen van de SIB. De ontvanger bestond uit meerdere eenheden die via aansluitstrips en draden met elkaar konden worden verbonden. Er waren veel combinaties mogelijk met dit toestel en het kreeg daarom de naam Radio Puzzel. De Radio Puzzel bestond uit een ontvangstmodule met een raamantenne, een detectiemodule, een hoogfrequentmodule en als laatste een laagfrequentmodule met een koptelefoon. Een supplementaire module om een morseschrijver aan te sturen was ook verkrijgbaar.
Om de verkoop van radiotoestellen rendabel te maken, richtte de SBR in 1923 Radio-Bruxelles op, kort daarna omgedoopt tot Radio-Belgique. Het station profileerde zich als staatszender, maar er werd alleen in het Frans uitgezonden. Pas in 1929 kwamen de eerste Vlaamstalige uitzendingen via Radio-Belgique, hoewel daarvoor al kleinere stations in het Vlaams uitzonden.
In 1924 werd de nieuwe SBR-fabriek gelegen aan de Ruisbroeksesteenweg 66 te Ukkel betrokken. De tentoonstellingszaal lag aan de Naamsestraat 30 te Brussel. De hoofdzetel bleef op hetzelfde adres. De eerste commerciële radio met de naam "Ondolina", stond aan het begin van meerdere versies die onderling weinig verschilden. De Ondolina was in de begintijd een radio met externe buizen. Het toestel werd met accu's gevoed en het geluid kwam via een aparte luidspreker. De ontvanger werkte volgens het 'rechtuit-principe'. Praktisch alle vooroorlogse toestellen kregen de naam Ondolina.
Omstreeks 1927/28 ontstonden de "Super Ondolina's". Dat waren radio's die werkten volgens het superheterodyne principe. Rond 1929/30 bracht de SBR meerdere toestellen uit in uiteenlopende prijzen en vormen. De goedkoopste toestellen kregen de naam "Ondolinette", gevolgd door de Ondolina's en de Super Ondolina's. Ook tijdens deze periode ontstonden radio's op netstroom en de eerste toestellen met een ingebouwde luidspreker, zoals de 331 en 351 uit 1930.
Het bedrijf ontwikkelde zich tot de grootste radioproducent van België. In de jaren '50 werd het overgenomen door Philips.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016