Home
Radio's
  Emerson
    Emerson radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Emerson Radio Corp werd opgericht in 1915 als Emerson Phonograph Co, gevestigd in New York City, door een geluidsman, Victor Hugo Emerson, die daarvoor in dienst was van Columbia Records. De eerste fabrieken werden geopend in Chicago en Boston in 1920. In december van dat jaar, werd het bedrijf slachtoffer van de onverwachte malaise in de verkoop van grammofoonplaten tijdens de recessie na de Eerste Wereldoorlog en de groei van de commerciŽle radio. Het bedrijf (dat aangaf de op twee na grootste fabrikant van grammofoonplaten te zijn) werd onder curatele gesteld.
In 1922 kwam Emerson Phonograph Co. in handen van Benjamin Abrams en Rudolph Kanarak. Abrams, een verkoper van grammofoons en grammofoonplaten runde het bedrijf, samen met zijn twee broers en noemde het Emerson Radio & Phonograph Corp in 1924, nadat ze zich ook gingen bezighouden met het verkopen van radio's. De belangen in grammofoons en grammofoonplaten werden verkocht. Hoewel Emerson de eerste radiogrammofoon combinatie introduceerde  in de Verenigde Staten, bleef het bedrijf relatief onbekend tot het in 1932, tijdens de Grote Depressie, de "Peewee" radio (hieronder) introduceerde.

Emerson Radio & Phonograph ging over op militaire productie voor de Tweede Wereldoorlog in 1942, toen het een zesde van de Amerikaanse radiomarkt in handen had. In 1943 werd het een publiekrechtelijke organisatie. In 1947 was een van de eerste naoorlogse producten een televisie met een 10-inch beeldscherm. Hoewel de verkoopprijs bijna gelijk was aan een maandsalaris van een gemiddelde werkende Amerikaan, positioneerde dit Emerson aan de onderkant van de markt, maar door de grote vraag naar de televisie tussen 1948 en 1950, wist Emerson de verkoop te verdubbelen.
In 1953 kocht Emerson Radio and Phonograph, Quiet Heet Corp, waardoor het bedrijf ook actief werd op het gebied van airconditioning. Hoewel in 1954 radioproducten slechts 15 procent van de omzet vertegenwoordigden, claimde het bedrijf wel een aantal primeurs te hebben gemaakt, zoals de wekkerradio, een opwindradio en de transistor zakradio. De productie van bandrecorders begon in 1955.
Emerson Radio and Phonograph kocht de afdeling consumentenproducten van DuMont Laboratories in 1958. Met deze overname werd een hoger geprijsde lijn van televisies, platenspelers en high-fidelity stereo-installaties samen met het merk DuMont toegevoegd aan Emerson's producten. Helaas had elk Amerikaans huishouden dat een tv-toestel wilde er toen al een, en veel klanten die behoefte hadden aan een andere set wachtten liever op een kleurentelevisie.  
In 1965 kocht het bedrijf Pilot Radio Corp. Later dat jaar werd Emerson Radio en Phonograph zelf gekocht door National Union Electric Corp. Dit bedrijf bleef radio's, televisietoestellen en grammofoons onder de namen Emerson en DuMont produceren en hi-fi apparatuur onder de naam Pilot.
In het najaar van 1972 maakte National Union Electric bekend dat Emerson de distributie van televisies en andere home entertainment producten zou stoppen. In 1973 verkocht Emerson de licentie voor de marketing van producten onder de naam Emerson aan Major Electronics Corp. In 1976 verhuisde het bedrijf het hoofdkwartier naar Secaucus, New Jersey en het veranderde in 1977 haar naam in Emerson Radio Corp.

In 1978 werden grammofoons, radio's, bandrecorders en spelers, compacte stereo-installaties, digitale wekkerradio's en andere laag tot middelmatig geprijsde elektronische apparatuur geÔmporteerd, geassembleerd en op de markt gebracht onder de naam Emerson. In 1980 stopte Emerson Radio met het laatste in de VS gemaakte product, de grammofoon lijn, omdat ook die niet langer winstgevend was als gevolg van stijgende arbeidskosten.

In 1983 stapte het bedrijf opnieuw in televisietoestellen. Emerson kocht sets van Goldstar Electric Co (LG Electronics), en verkocht ze tegen een hogere prijs.
In 1984 tekende Emerson een 10-jarig contract met Orion Electric om een lijn van videorecorders te produceren naast haar bestaande producten.
In 1985 kwam Emerson met een cd-speler en een magnetron. Later dat jaar verhuisde Emerson Radio haar hoofdkantoor naar North Bergen, New Jersey, en verworven ze H.H. Scott, Inc., een bedrijf dat high-fidelity audiovisuele apparatuur vervaardigde. De producten werden verkocht onder de naam Scott tot 1991, het jaar waarin de productie werd gestaakt.
In 1986 begon Emerson met het importeren en verkopen van koelkasten en hifi stereo VHS-videorecorders. Camcorders, telefoons en antwoordapparaten werden toegevoegd aan de productlijn in 1988. In 1990 werden pc's en faxapparaten toegevoegd aan het productassortiment in het kader van een grote deal met meer dan 500 Wal-Mart winkels, maar dit eindigde als een catastrofe voor het bedrijf: een verlies van $ 150 miljoen.
Fidenas Investment Ltd, een Zwitserse onderneming gevestigd op de Bahamas, begon met het kopen van aandelen van Emerson Radio in 1989. Helaas verslechterde de financiŽle situatie van Emerson. Toen het bedrijf uiteindelijk failliet ging in oktober 1993, had Emerson een schuld van $ 223 miljoen opgebouwd over de laatste twee jaar.
In 1994 kwam het bedrijf het faillissement te boven op basis van een reorganisatieplan. In het begin van 1995, in een poging om kosten te besparen, gaf Emerson Radio de licentie voor de vervaardiging van bepaalde videoproducten onder de merken Emerson en G-Clef voor een periode van drie jaar aan Otake Trading Co. Ltd. In de Verenigde Staten en Canada gaf het bedrijf de verkoop van deze producten in licentie aan Wal-Mart Stores, Incvoor dezelfde periode. In 1995 betrad Emerson Radio de markt van home theater en autoradio's en de markt voor beveiligingssystemen met een koolmonoxide detector. Het bedrijf was van plan zijn naam uiteindelijk lenen aan inbraakalarmering, bewegingsmelders, persoonlijke alarmering, rookmelders en veiligheidsverlichting, maar het bedrijf stopte daarmee in 1997. Daarnaast kondigde Emerson aan de naam Emerson in licentie te geven aan meer dan 250 audiovisuele accessoires gemaakt door Jasco Products Co.
Bijna 84 procent van alle producten werd in 1999 ingevoerd, voornamelijk uit China, Hong Kong, MaleisiŽ, Zuid-Korea en Thailand. Tonic Electronics, Daewoo en Imarflex waren de belangrijkste leveranciers. Het bedrijf was sterk afhankelijk van Wal-Mart Stores en Target Stores, Inc.
In 2001 verliet Emerson de video elektronica business (tv, dvd-spelers, videorecorders) en droeg de hele productlijn over aan Funai. Funai maakt en verkoopt nu Emerson videoproducten voor Wal-Mart; Sanlian heeft de licentie voor het Emerson merk voor andere productcategorieŽn die geschikt zijn voor de Chinese markt en werkt samen met Emerson bij het ontwerp, de ontwikkeling en de fabricage van deze producten.
Tekst gebaseerd op artikel in Wikipedia

This page was last edited on 03.12.2016