Home
Radio's
  Pye
    Pye radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
W.G. Pye and Co. Ltd. werd opgericht in 1896 door William George Pye, een werknemer van het Cavendish Laboratory. Naast zijn werk maakte hij daar wetenschappelijke instrumenten. Gedurende de Eerste Wereldoorlog raakte het bedrijfje betrokken bij het maken van experimentele radiobuizen. Hierdoor kreeg het bedrijf de technische knowhow voor het maken van de eerste commerciële radio's, toen in 1922 de BBC begon met haar uitzendingen. Het bedrijf begon een fabriekje in Chesterton waar radio-onderdelen en radio's vervaardigd werden. Deze radio's werden positief besproken door het blad Popular Wireless.
In 1924 onwierpen Harold Pye, een zoon van de oprichter, en zijn vroegere leraar bij St. John's College, Edward Appleton, een nieuwe reeks ontvangers, die zeer populair werden. In 1928 verkocht William Pye het bedrijf, dat nu Pye Radio Ltd heete, aan Charles Orr Stanley, die een keten van kleine onderdelenfabriekjes had opgezet in East Anglia. In 1937, na de start van televisie-uitzendingen vanuit Alexandra Palace, produceerde Pye een gevoelige 5 inch televisieontvanger voor slechts £22. Rond 1939 had Pye al meer dan 2000 televisiesets verkocht, voor een gemiddelde prijs van £34.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Pye actief op het gebied van radarontvangers en radioapparatuur voor het leger.

  Na de oorlog ging men door met het produceren van communicatieapparatuur en radio- en televisietoestellen voor de consumentenmarkt. Pye maakte in 1956 de eerste Engelse transistoren (op de markt gebracht door een dochtermaatschappij met de naam Newmarket Transistors). Op basis van deze transistoren werd de eerste Britse transistorradio, de Pam 710, gemaakt (ook Pam was een dochtermaatschappij van Pye).
In 1966 raakte het bedrijf in financiële problemen door goedkope import uit het Verre Oosten en verkocht het 60% van de aandelen aan Philips. In 1976 ging het bedrijf helemaal op in het Philips-concern. Philips bleef de naam Pye gebruiken bij het produceren van televisie- en geluidsapparatuur.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 09 augustus 2019