Home
Radio's
  McMichael
    McMichael radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Hubert Leslie McMichael werd geboren in 1884 en kreeg zijn opleiding aan het Birmingham Technical College. Hij werkte tijdens de Eerste Wereldoorlog bij de Wireless Instructional Section van het Royal Flying Corps.
In 1913 richtte hij met een groep vrienden de London Wireless Club op, die uiteindelijk uitgroeide tot de Radio Society of Great Britain in 1922.
In het midden van 1920 begonnen zowel McMichael als Benjamin Hesketh een bedrijf. McMichael verkocht in die tijd radiomateriaal dat was overgebleven uit de Eerste Wereldoorlog, boeken en tijdschriften. Hesketh maakte vooral onderdelen, zoals weerstanden, condensatoren en spoelen.
In 1922 werden beide bedrijven samengevoegd tot MH, McMichael Hesketh. In datzelfde jaar vond ook de eerste grote radiotentoonstelling plaats, de All-British Wireless Exhibition. De inzending van McMichael was bijzonder groot en trok sterk de aandacht. Het tijdschrift Wireless World wijdde twee volle pagina's aan het aanbod, dat werd omschreven als "zeer fraai afgewerkt en van compact ontwerp".
In 1923 kwam McMichael met de MHBR (McMichael Hesketh Broadcast Receiver), speciaal gemaakt voor de consumentenmarkt, aan het begin van de eerste uitzendingen van de BBC.
In 1926 begon McMichael ook met de productie van zend- en ontvangapparatuur voor de marine.

McMichael advertentie uit 1933

De eerste draagbare radio's, o.a. de Portable Five met 5 triodes, verschenen in 1927.
Onder de naam Dimic bracht McMichael vanaf 1928 een complete serie insteekspoelen van hoge kwaliteit uit, waarmee ontvangst vanaf 15 meter mogelijk was. Deze spoelen werden o.a. toegepast in de Screened Dimic Three, een "all wave" ontvanger, die ook in de koloniën erg populair was. In dat jaar verscheen ook de eerste wisselstroom-ontvanger.
Eind 1930 kwam McMichael met de eerste radiogrammofoon.
Hoewel McMichael al vanaf het midden van de jaren '20 experimentele superheterodynes maakte, duurde het nog tot 1933 voordat men begon met het maken van dit type ontvangers voor de consumentenmarkt.
Kwaliteit was een voorname drijfveer. McMichael maakte alle onderdelen zelf, met uitzondering van lampen en koptelefoons.
Vanaf 1936 begon het bedrijf met het ontwikkelen van televisie, een activiteit waaraan een abrubt einde kwam na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens WOII was het bedrijf actief als fabrikant van bommenrekken voor vliegtuigen en zend-en ontvangstinstallaties van het type WTII voor tanks en andere militaire voertuigen.
Na de oorlog richtte McMichael zich al snel weer op de consumentenmarkt en kwam in 1947, op de eerste Radiolympia Radio Show met een complete serie radio's, radiogrammofoons en televisies.
McMichael bleef ook actief op de professionele markt. Voor de marine en de landmacht maakte het bedrijf sonarapparatuur.
In 1951 overleed Leslie McMichael, 67 jaar oud.
De laatste radio's en televisies onder de naam McMichael werden gemaakt in 1955. In 1956 ging het bedrijf samen met de Sobell Group verder onder de naam Radio and Allied Industries Limited. Radio's en televisies werden vanaf dat moment uitgebracht onder de merknaam Sobell, terwijl McMichael zich richtte op werk voor het leger en apparatuur voor universiteiten.
De eeste Engelse sateliet UK1, die in 1960 werd gelanceerd, had apparatuur van het bedrijf aan boord.
Radio and Allied Industries Limited werd in 1961 overgenomen door General Electric Company.
De naam McMichael Radio Ltd, werd in 1963 gewijzigd in McMichael Ltd., omdat het bedrijf zich al jaren niet meer met het maken van radio's had bezig gehouden.
 

Vrachtwagen van de bezorgdienst van McMichael's Wireless Service, 1923

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016