Home
Radio's
  Verwer Radiobouw
    Verwer radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Lucas Verwer werd geboren in op 4 oktober 1891 in Nieuwolda, Groningen (Gronings: Nijwolde). Hij is overleden op dinsdag 18 mei 1943 eveneens in Nieuwolda, 51 jaar oud. Als beroep wordt bij de burgerlijke stand "radiohandelaar" vermeld. Het adres van de werkplaats was Hoofdweg 36.
De Verwers waren echte uitvinders. Verwer maakte naam als fabrikant van stationaire motoren maar bouwde ook radio's, samen met zijn broer Rento, in hun smederij waar o.a. ook accordeons werden gemaakt, gerepareerd en gestemd op een in de werkplaats aanwezige stemtafel.
Vanuit de woning in Nieuwolda werden uitzendingen via de draadomroep verzorgd, gebruik makend van het bovengrondse laagspanningsnet, met hulp van zijn zwager die voor het laagspanningsnet werkte.
Het bedrijf ging verder als garage en was actief als verkoper van tractoren en als specialist op gebied van personenauto's van het merk Volvo. In 2014 ging het bedrijf failliet.
De werkplaats achter het huis, ongeveer 1928
Lucas Verwer (in de deuropening), voor het etalageraam zijn broer Rento. Rechts de ouders van Verwer. In de etalage zijn Philips radiolampen te zien. Boven het raam is een bordje aangebracht met de tekst "NSF Radio", blijkbaar was Verwer ook agent voor dit bedrijf.
Lucas Verwer met motorfiets Lucas Verwer met zijn accordeon
Al op jonge leeftijd hadden Lucas en zijn broer Rento een Indian motorfiets. Lucas bouwde ook stationaire motoren. In september 2003 werd bij het Industrion, het Museum voor Industrie en Samenleving in Kerkrade een exemplaar uit 1912 (voor opwekking van stroom) werkend getoond. Ook de draaibank uit de werkplaats van Verwer was op die tentoonstelling te zien. Verwer heeft ook een dubbeltonige accordeon ontwikkeld. Bij één aangeslagen toon werden twee verschillende systemen in werking gezet. In plaats van vier kleppen gingen er acht open. De accordeon en de bijbehorende systeembeschrijving gingen aan het einde van de oorlog verloren, toen het dorp in de vuurlinie kwam te liggen. De kluis waarin de accordeon lag werd opengebroken en de inhoud werd meegenomen door Poolse stoottroepen.
Met dank aan mw TC. Kok-Verwer, nicht van Lucas Verwer.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016