Home
Radio's
  Van der Heem & Bloemsma
    H & B radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Van der Heem & Bloemsma werd in Den Haag opgericht op 1 mei 1926 door een drietal radioamateurs: L.W en P.H.J van der Heem en ir J. Bloemsma. Vůůr 1926 werd door hen al succesvol een aantal radio's gemaakt, reden genoeg om een bedrijf op te richten. Als eerste toestel van het jonge bedrijf werd de HB3 gemaakt. Dit toestel kreeg al snel gezelschap van de modellen 4, 5 en 5 Super. De serie was net op tijd klaar voor de Internationale Radio Tentoonstelling in Amsterdam (I.R.T.A) die op 2 oktober 1926 begon. Het radiotijdschrift Radio Expres gaf een lovende recensie, bij monde van radiopionier J. Corver: "Deze apparaten zijn zowel innerlijk als uiterlijk iets bijzonders. We maakten er reeds vůůr de I.R.T.A. kennis mede en komen er nog wel op terug, want zij verdienen de aandacht. Het is goed werk en er zit een nieuwe lijn in."
Het bedrijf verkoopt al tijdens de beurs het topmodel 5 Super aan Hendrik Colijn, de toenmalige voorzitter van de Ministerraad, voor een bedrag van duizend gulden; een vermogen in die tijd.
Het toestel (met een raamantenne onderin de kast) is hiernaast afgebeeld. De kast komt van de toonaangevende meubelfabriek H.P. Mutters in Den Haag, die de eerste jaren alle kasten voor Van der Heem maakt.
In 1927 wordt de Rotterdamse handelsfirma R.S Stokvis de belangrijkste klant van Van der Heem & Bloemsma. Stokvis bestelt op 22 februari meteen een groot aantal toestellen: de K, KC, KF, KR en KW. In 1928 volgen de modellen KL, KWB, KWS en KY.

Bedrijfslogo

Van links naar rechts: J. Bloemsma, L.W. van der Heem, P.H.J van der Heem
Als gevolg van dit flinke succes ontstaat behoefte aan meer productieruimte. Ook meubelfabriek H.P. Mutters, kan de productie niet meer aan. Van der Heem & Bloemsma gaat op zoek naar een nieuwe locatie en vindt die in de Stortenbekerstraat 177 in Den Haag. Kasten worden vanaf nu in eigen beheer gemaakt in de Cornelis Houtmanstraat (later: Siebergstraat).
In 1929 vertrekt Bloemsma en de firmanaam wordt gewijzigd in "N.V. Radiofabriek en Ingenieursbureau voorheen Van der Heem en Bloemsma".
In 1930 is de Erres KY107 een groot succes en begint een financiŽle participatie met Philips. Ook de tropenversie van de KY108 is in Nederlands-IndiŽ een gewild toestel. 1931 is een slecht jaar voor Van der Heem, voornamelijk door technische achterstand. In 1932 wordt een eerste serie toestellen voor de Belgische markt gemaakt, die daar verkocht worden door de firma Stokvis Radio. In hetzelfde jaar komt ook het eerste toestel met eenknops-afstemming op de markt: de KY116. Het verkopen van radio's in BelgiŽ wordt vanaf 1934 door Van der Heem zelf gedaan. Philips beŽindigt in 1935 de financiŽle participatie en het aandelenpakket komt weer voor 50% in handen van de familie Van der Heem, de overige 50% is in handen van Stokvis. De samenwerking met Philips blijft. In 1937 viert men de productie van de 100.000ste radio. Het pand aan de Stortenbekerstraat wordt te klein en in 1938 wordt begonnen met de bouw van het fabriekscomplex aan de Maanweg, dat in 1939 wordt opgeleverd. De naam wordt gewijzigd in "Van der Heem N.V." Tijdens de oorlog wordt maar weinig gemaakt. Van der Heem was al in 1935 begonnen met het maken van stofzuigers, tijdens de oorlog wordt o.a. gewerkt aan de ontwikkeling van een handboormachine, en worden handdynamo's gemaakt voor de "knijpkat" zaklantarens. Aan het einde van de oorlog maakt men nog noodkacheltjes. Na de oorlog begint de herinrichting van de fabrieken, wordt door overname een nieuwe fabriek in Utrecht gestart en in 1948 begint men met de productie van Solex bromfietsen. De eerste televisietoestellen worden in 1950 gemaakt. Bij het 100-jarig bestaan in 1951, heeft men meer dan 2000 personeelsleden in dienst. Het pand aan de Maanweg wordt tot 1967 gebruikt voor de productie van radioís, radio- en tv kasten en Solexmotoren. In 1967 stopt Van der Heem en worden de activiteiten op radio en televisie aan Philips overgedaan. De overige activiteiten gaan verder onder de naam Indola Electric, later Indola N.V. Indola N.V. wordt in 1970 door de handelsfirma Hagemeyer overgenomen.
Het fabriekscomplex aan de Maanweg wordt in 1997 gesloopt.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016