Home
Radio's
  Erres
    Erres radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
De naam Erres komt van de initialen van R.S. Stokvis, van handelsmaatschappij R.S. Stokvis & Zn in Rotterdam. Deze handelsmaatschappij verhandelde al sinds het einde van de 19e eeuw allerlei technische producten.
Onder de naam Erres Radio werd rond 1923 begonnen met het bouwen en verkopen van radio's.  In het blad "Radio-Wereld" verschijnt in dat jaar de eerste advertentie voor een eenlampsontvanger, de Erres 1 (gemaakt door NSF). Ook in het buitenland was Stokvis actief. Er werd bij het fabriceren van de eerste toestellen die in Nederland werden gemaakt, gebruik gemaakt van onderdelen van verschillende leveranciers: N.S.F., het Engelse Sterling en later Van der Heem & Bloemsma en Philips. De K.W.S., KY (1928), KY103 en KY104 (1929) waren de eerste wisselstroomtoestellen. Erres claimde het eerste commerciŽle Nederlandse wisselstroomtoestel met ingebouwde luidspreker, de KY107, te hebben gemaakt.

Vanaf 1926 is Van der Heem & Bloemsma de belangrijkste radiomaker voor Erres. Na 1929 wordt de invloed van Philips op het merk steeds groter. In 1930 wordt door Philips een belang genomen in het bedrijf; dit belang wordt in 1935 echter weer opgegeven. Van der Heem blijft, veelal op basis van Philips componenten, doorgaan met het ontwikkelen van radio's, televisies en grammofoons onder de merknaam Erres. In 1967 gaat het bedrijf uiteindelijk deels op in Philips. De elektrische huishoudelijke artikelen blijven onderdeel van Indoheem.

Advertentie uit 1927

Zie verder onder: Van der Heem & Bloemsma
September 1927. Radiotentoonstelling in het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam. De stand van Erres Radio met o.a een aantal KP toestellen en stapels verpakkingskratten voor dit toestel.
Het exterieur van de Van der Heem fabrieken aan de Stortenbekerstraat, eind jaren twintig van de vorige eeuw

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 18 januari 2020