Rechtuit superferodyne ontvanger voor wissel- en gelijkstroom

Zwart bakelieten kast met ivoorwitte knoppen. Uitgerust met drie buizen (+ gelijkrichter). Franstalige schaal. In groene letters is de middengolf aangegeven; in rode letters de lange golf. De radio werkt met roosterdetectie. In Engeland kwam de radio in maart 1936 op de markt; deze radio werd gefabriceerd in België. De radio werkt op 110 en 220 volt wissel- of gelijkstroom.

De beide afgestemde spoelen hebben een kern van ijzer, dit verklaart waarschijnlijk de naam "Superferodyne" die voor het in Haren gemaakte toestel werd gebruikt.
Op 1 augustus 1935 werd een kleinschalige Belgische Ekco-vestiging opgericht, S.A. Ekco Radio, Avenue de Schaerbeek, Haren (bij Brussel) met het doel importheffingen te vermijden. De invoerheffing voor goederen uit Engeland werd per gewicht geheven. In het begin werden veel onderdelen nog uit Southend aangevoerd, later werd steeds meer gebruik gemaakt van lokale onderdelen.
De fabriek kende maar een kort bestaan. In verband met de verslechterende Belgische economie werd op 30 december 1937 Ekco Service ontbonden. In 1938 viel ook het doek voor Ekco Radio.
Er is een aantal verschillen met de Engelse versie van het toestel. De buizenset en een aantal andere onderdelen, zoals de condensatoren en de ballastweerstand werden lokaal gekocht. In de Engelse versie zitten de buizen VP13C, SP13C, Pen36C en UR1C; in de continentale versie de EF5, EF6, CL4 en CY1. Ook het schaalverlichtinglampje is aangepast. In de Engelse uitvoering zit een langwerpige lamp, aangesloten op een 200V aansluiting; in de continentale versie zit een kleiner lampje in serie met de gloeistroom.
Gegevens Buizen
Serienummer: 3313
Afmetingen (b×h×d): 38 × 43 × 22 cm
Bouwjaar: 1936
Aangeschaft in: 2004
Voltage: 110 en 220 volt ~ en =
Klik op een buis voor meer informatie

Schema

Wat werd er in 1936 uitgezonden?

 

Luister naar "Miracles Sometimes Happen" door Caroll Gibbons en de Savoy Hotel Orpheans, met zang van Anne Lenner, opgenomen op 26 oktober 1936

Achterwand met het opschrift van de Harense vestiging van Ekco
In het midden van de achterwand, recht boven de ballastweerstand, is een driehoekige metalen warmteafvoer aangebracht.
Binnenwerk

In het midden is een forse ballastweerstand te zien. 

Zenderschaal

De stand van Ekco op een beurs in Brussel (1936)
Op de eerste balie staat een AD37, midden op de foto, links van de piccolo.

In 1942 maakte Ekco nog reclame voor het toestel. Radio's voor de consumentenmarkt werden vrijwel niet meer gemaakt, maar men bleef reclame maken om de merkbekendheid vast te houden.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zondag 08 november 2020