Home
Radio's
  Réga
    Récepteur à 4 lampes
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Vier-lamps ontvanger
in eikenhouten kastje met ebonieten bovenplaat. In de rechter zijkant is een deurtje met een spinnenwebspoel aangebracht; in combinatie met de spinnenwebspoel in de zijkant kan hiermee de terugkoppeling worden ingesteld.
Gegevens
Serienummer: geen
Afmetingen (b×h×d): 35 × 28 × 21,5 cm
Bouwjaar: ± 1924
Aangeschaft in: 2009
Klik op een buis voor meer informatie
Schema

Wat werd er in 1924 uitgezonden?

 

Luister naar "Si Fatigué" gezongen door Maurice Chevallier, opgenomen in 1924, Parijs

 
Knoppen op de bovenzijde: links en rechts: grofafstemming; midden voor: reostaat, midden achter: schakelaar voor gebruik van 3 of 4 buizen. Knoppen aan de voorzijde: links en rechts: secondaire en primaire afstemming, midden onder: golflengteschakelaar, midden boven: fijnafstemming van de terugkoppeling. Achter de buizen bevinden zich de aansluitpunten voor aarde, antenne, de werkspanningen (4 en 80 volt) en de luidspreker.
De spoel in de zijkant van het kastje is onderdeel van een "zuigkring", waarmee door middel van de grote knop aan de voorzijde kan worden afgestemd; de energie van de antenne wordt dan als het ware weggezogen. Het terugkoppelen met het houten deurtje is niet al te nauwkeurig; in die zin kan deze extra kring worden gezien als een fijnregeling. Het omdraaien van deze extra spoel betekent ook een omdraaiing van de stroomrichting in de kring. Bij een normale honingraad spoel is dat niet het geval; als die 180 graden gedraaid wordt, worden zowel de aansluitingen als de wikkelrichting tegelijkertijd verwisseld, waardoor de stroomrichting niet wijzigt. Maar bij het omdraaien van deze spoel worden wel de aansluitingen maar niet de wikkelrichting veranderd. Het effect zal in dit geval niet erg groot zijn, maar het verklaart wel waarom men het woordje "haut" (deze kant boven) op de spoel heeft gezet.
De onderzijde van de ontvanger

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zondag 28 april 2019