Home
Radio's
  Westinghouse
    Westinghouse radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Westinghouse is begonnen als Westinghouse Air Brake Company in 1869. Het bedrijf werd opgericht door uitvinder George Westinghouse (1846-1914). Er werden remsystemen voor stoomtreinen op basis van perslucht gemaakt.
In 1884 richtte hij Westinghouse Electric Company (twee jaar later omgedoopt tot Westinghouse Electric & Manufacturing Company). Westinghouse kocht de elektrische patenten van Nikola Tesla die betrekking hadden op een meerfasig  wisselstroom-systeem, waarmee hij zich afzette tegen het op
George Westinghouse
Frank Conrad
gelijkstroom gebaseerde systeem van Edison. Hij initieerde elektriciteitsoverdracht met kabels over lange afstanden en het opwekken van elektriciteit door middel van waterkracht bij de Niagara watervallen in 1896.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de periode daarna fabriceerde Westinghouse militaire zenders en ontvangers. Na de Eerste Wereldoorlog werd Westinghouse ook actief op de consumentenmarkt met de RA ontvanger en de detector/versterker DA (later gecombineerd in de RC).
De studio van KDKA Westinghouse in East-Pittsburgh in 1925
In 1919 kreeg het al in 1916 begonnen radiostation van Westinghouse ingenieur Frank Conrad, 8XK (later KDKA) in Pittsburgh, een experimentele vergunning tot uitzenden. Westinghouse was één van de oprichters van de Radio Corporation of America (RCA), samen met General Electric, Amerika's grootste telecommunicatiebedrijf AT&T en United Fruit. In 1920 werd International Radio Telegraph Co overgenomen en werd een begin gemaakt met het oprichten van commerciële radiostations in Philadelphia, Newark, Pittsburgh en een aantal andere locaties.
Westinghouse profiteerde van de snelle ontwikkelingen als fabrikant van grote apparatuur (o.a. locomotieven) maar het lukte niet om door te dringen tot de muziek- en filmindustrie of om een grootschalig omroepnetwerk van de grond te trekken. RCA was in dat opzicht veel succesvoller.
Na de Tweede Wereldoorlog was Westinghouse de op één na grootste elektrotechnische onderneming in de wereld.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016