Home
Radio's
  Tinytone
    Tinytone radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
TinyTone Radio Corporation werd in 1935 opgericht in Kearney, Nebraska, door Paul Beshore en zijn broers. Men maakte kristalontvangers, gebaseerd op een door Paul Beshore in 1933 gepatenteerde vaste kristaldiode. Dit radiootje was ongeveer zo groot als een luciferdoosje en het kreeg daarom de naam TinyTone.
De advertentie hieronder toont een Tiny-Tone kristalontvanger uit 1936. De advertentie komt uit het tijdschrift Popular Mechanics. De ontvangertjes konden per postorder worden besteld. Ze werden geleverd in een viertal kleuren.
In het begin van de jaren '40 kreeg het bedrijf de naam Western Manufacturing Co.
Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog schreef het bedrijf zich in voor militaire orders en al snel werden vliegtuigonderdelen en componenten voor een bommenrichtsysteem gebouwd.
Na de Tweede Wereldoorlog begon het bedrijf opnieuw met het verkopen van kleine kristalontvangers onder de namen Pa-kette, Tiny-Mite, Pee Wee en Ti-Nee. Er werd geadverteerd in bladen zoals Popular Mechanics, Popular Science en Mechanics Illustrated. De ontvangertjes kostten niet meer dan een paar dollar en de vorm waarin ze gemaakt werden was sterk van invloed op het ontwerp van de latere pocket transistorradio's.
Advertentie in Popular Science, januari 1947. Een van de eerste na-oorlogse ontvangertjes was de Pa-kette (kleiner dan een pakje sigaretten). De gelijkenis met latere transistorradio's is treffend. Western Manufacturing verkocht de radiootjes onder de bedrijfsnamen Pakette Electric Company en Midway Company. De radiootjes werden nog tot ongeveer 1960 verkocht. In de laatste modellen werden germanium diodes gebruikt.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016