Home
Radio's
  Radio Tukker
    Radio Tukker radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Radio Tukker (opgericht door T.H. Tukker) begon met met het vervaardigen en verkopen van radio's omstreeks 1926. Het bedrijf was gevestigd op het adres Achter de Waag in Gouda.

       De Bio-Sonora radiogrammofoon

Een familielid, J.A. Tukker, verkocht de Sonora radio's ook in zijn winkel in Gorinchem.

 De Tukker electrodynamische luidspreker

Radio Tukker voerde de merknaam Sonora. Het eerste toestel waarmee geadverteerd werd was de THT Sonora 4, een vierlamps rechtuitontvanger, die in 1926 werd gepresenteerd. Deze Sonora ontvanger werd ieder jaar verder verbeterd. In 1927 kwam het bedrijf op de markt met de Solodyn-Sonora, een toestel met éénknops afstemming en op de Rotterdamse Radiotentoonstelling in 1928 werd de Bio-Sonora gepresenteerd, een radio-grammofoon combinatie, uitgevoerd in Slavonisch eikenhout (hiernaast rechts, op een foto uit het tijdschrift Radio Wereld van 20 september 1928). Op dezelfde tentoonstelling presenteerde Tukker ook een door hem ontwikkelde electrodynamische luidspreker, waarop een Nederlands octrooi werd aangevraagd (foto links).
In 1930 kwam men nog met een aantal wisselstroomtoestellen: het Sonora vierlamps wisselstroomtoestel met éénknopsafstemming en 6 Watt eindlamp, een radio-grammofooncombinatie met 10 Watt eindlamp, een drielamps wisselstroomtoestel en een Sonora bekrachtigde electrodynamische luidspreker.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op maandag 19 juni 2017