Home
Radio's
  Radio Lucien LÚvy
    Radio Lucien LÚvy radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Lucien LÚvy
Lucien LÚvy (1892-1965) was een belangrijke Franse radiopionier. Net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog behaalde hij zijn ingenieursdiploma aan l'Ecole SupÚrieure de Physique et Chimie van Paris.
In 1916 werd hij hoofd van het laboratorium van het militaire radiostation op de Eiffeltoren en werd ook de eerste zender - van 1,5 kW - in gebruik genomen. Hij werkte daar onder leiding van colonel Gustave FerriÚ, ook een belangrijke radiopionier.
Vanaf dat jaar begon hij met experimenten die uitmondden in het superheterodyne principe*. In augustus 1917 werd het principe vastgelegd in Franse brevet n░ 493660. In 1918 werd het verbeterde principe opnieuw vastgelegd in een tweede patent.
De Amerikanen erkenden de patenten niet en schreven de uitvinding toe aan Edwin H. Armstrong. Ook de Duitse radiopionier Walter Schottky had in 1918 patent aangevraagd op het principe. Uiteindelijk besliste de rechter en werd het patent in 1928 toegewezen aan LÚvy, die het toen al had verkocht aan AT&T.
Na de Eerste Wereldoorlog richtte hij Les ╔tablissements Radio L.L. op. Om de verkoop van radio's verder te stimuleren werd in maart 1926 een zender van 1 kW door Radio LL in gebruik genomen. Vanuit de rue de Javel 137 werd vanaf dat moment dagelijks uitgezonden.
*)Het superheterodyne principe: Het is mogelijk om een radiotoestel selectiever te maken door het ontvangen radiosignaal meerdere afstemkringen te laten passeren. De afstemkringen laten alleen het gewenste signaal door, alle andere signalen worden verzwakt. Zo ontstonden 2-, 3- en zelfs 4-krings ontvangers. Elke kring dient daarbij nauwkeurig te worden afgestemd op de frequentie van de te ontvangen zender. De afstemcondensator bestaat uit 2, 3 of 4 gekoppelde en volkomen gelijke afstemcondensatoren met exact dezelfde karakteristieken. Een dergelijke radiotoestel heet een "rechtuit" ontvanger. Het zou natuurlijk handig zijn wanneer de afstemkringen niet variabel, maar vast konden worden uitgevoerd. Bij de superheterodyne wordt inderdaad gebruik gemaakt van meerdere vaste afstemkringen om een hoge selectiviteit te bereiken. Hiertoe wordt het antennesignaal eerst gemengd met een hulpsignaal waarvan de frequentie nauwkeurig kan worden ingesteld. Dit hulpsignaal is afkomstig van een instelbare oscillator. Bij de menging met het antennesignaal ontstaat onder meer een signaal waarvan de frequentie gelijk is aan het verschil van de ontvangstfrequentie en de oscillatorfrequentie. Dit verschilsignaal heeft steeds dezelfde frequentie, en kan dus worden versterkt via een aantal vast ingestelde afstemkringen. Meestal is de verschilfrequentie lager dan de ontvangstfrequentie. De vaste verschilfrequentie wordt "middenfrequentie" genoemd. De mengtrap noemde men indertijd "eerste detector". (met dank aan John Hupse)
Radiopionier generaal Gustave FerriÚ bezoekt de 2e Franse radiotentoonstelling in Parijs in 1925. Links naast hem staat Lucien LÚvy.   

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op woensdag 28 maart 2018