Home
Radio's
Loewe-Radio
    Loewe radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Op 22 januari 1923 koopt dr. Sigmund Loewe de Mechanische Werkstatt Grüttner & Lütgert in Berlin-Friedenau en vormt het bedrijf om naar Radiofrequenz GmbH. De eerste apparaten die de fabriek maakt zijn voor de export bestemd. Het zijn de EA51, EA52 en EA54, waarbij EA staat voor "Empfangs-Apparat".
Logo Radiofrequenz
In oktober 1923 richt hij een tweede bedrijf op voor het fabriceren van radiolampen: Loewe-Audion GmbH. In september 1924 vraagt Loewe het eerste patent aan voor de door Manfred von Ardenne ontworpen meervoudige buis met geïntegreerde componenten, de "Dreifachröhre". Deze buis zou later een grote rol gaan spelen bij het ontwerp van de succesvolle OE333 Ortsempfänger.
In 1927 gaat Radiofrequenz onder de naam Loewe-Radio verder. De OE333 is een van de grootste successen. Loewe maakt meer dan een miljoen exemplaren van deze radio en heeft soms een dagproductie van 2000 stuks.
In 1929 komt Loewe met de R553 wisselstroomontvanger. Deze maakt gebruik van een vernieuwde "Mehrfachröhre", de 3NFW.
Een verdere samensmelting van de verschillende Loewe fabrieken leidt in 1930 tot de oprichting van Radio Aktiengesellschaft Dr. S. Loewe en er wordt een begin gemaakt met het fabriceren van radio's met een geïntegreerde luidspreker, zoals de EB100W.
Loewe werkt ook aan systemen voor beeldoverdracht. In 1942 wordt de naam van het bedrijf door de toenmalige Duitse regime omgedoopt in Opta-Radio AG. In de oorlog wordt vooral voor de wapenindustrie gewerkt. Loewe zelf is in 1936 al uitgeweken naar de VS, waar hij Loewe Radio Inc. opricht.
In 1947 zijn de eerste producten al weer te zien op de Leipziger Messe en in 1948 krijgt Loewe weer zeggenschap over de fabrieken.
1951 is het jaar waarin de eerste cassette bandrecorder verschijnt: de Optaphon, en in 1961 verschijnt de eerste videorecorder: de Optacord 500. Radio's worden nog gemaakt tot ongeveer 1978. Het merk bestaat nog steeds.
In de DDR is na de oorlog Opta Leipzig nog actief. Het bedrijf wordt na 1950 Stern Radio Leipzig en gaat uiteindelijk op in VEB Fernmeldewerk Leipzig. Loewe is verder nog actief geweest in Engeland en België.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016