Home
Radio's
  Kennedy
    Kennedy radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Colin B. Kennedy

 

Colin Bruce Kennedy werd geboren in Teeswater, Ontario, Canada, op 6 februari 1885. Hij genoot lager onderwijs op de openbare school in Canada.
Hij maakte kennis met telegrafie toen hij als loopjongen werkte voor een drogist in een kleine plaats, die ook dienst deed als plaatselijk telegraafkantoor. Hij verliet het ouderlijk huis toen hij ongeveer veertien jaar oud was en werkte daarna tien jaar als telegrafist in een groot aantal plaatsen in Canada. De laatste twee jaar gaf hij leiding aan twee radiostations aan de westkust van Vancouver Island en aan de omroepdienst van de Canadese overheid.
In de zeven jaar daarna werkte hij voor de Federal Telegraph Company in Palo Alto, Californie, als radio operator, station engineer en ingenieur op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Hij werkte ook voor deze firma gedurende de Eerste Wereldoorlog, toen er veel grote en kleinere radiozenders werden gebouwd voor de overheid. In 1919 richtte hij de Colin B. Kennedy Company op en werd ook directeur.
Hoewel oorspronkelijk opgericht voor het bouwen van radio-ontvangers voor experimenteel gebruik, werden, toen in Amerika de radio-omroep startte, ook vrijwel meteen ontvangers voor huiskamergebruik gemaakt. Door economische problemen gedwongen, stopte het bedrijf in 1933 haar activiteiten.
Kennedy bleef zich met radio bezighouden, voornamelijk met productstrategie. In februari 1942 trad hij als in dienst van de afdeling burgerpersoneel van het inspectiedepot van het Signal Corps in Chicago. Met zijn dood, op 16 juni van dat jaar, verloor de radiohistorie een belangrijke en constructieve pionier, die in de begintijd van de radio veel betekend heeft.
De fabriek in San Francisco was producent van commerciŽle radio-ontvangers met een hoge kwaliteit. Kasten van massief mahonie of notenhout, verzilverde knoppen en frontplaten van formica geven een indruk van de kwaliteit van dit merk. De regeneratieve ontvangers van Kennedy werden zo gewaardeerd dat ze nog tot in 1925 werden verkocht, lang nadat het regeneratieve principe was afgedaan als ouderwets.
De eerste radio-uitzendingen uit Los Altos, bij San Francisco, werden in 1921 verzorgd door het experimentele station 6XAC. Eigenaar en licentiehouder was Colin B. Kennedy zelf. Hij kon zo de radio's die hij verkocht testen. Op 21 oktober 1921 verscheen een bericht in het San Francisco Bulletin. Het verhaal ging over een "radiophone station" in Los Altos, dat alle records had gebroken door berichten te versturen over een afstand van 2000 mijl naar Great Bend, Kansas. Het station was zo succesvol bij het krijgen van respons op de testuitzendingen, dat Kennedy een commerciŽle uitzendvergunning kreeg. Station KLP ging door met uitzenden tot begin 1923.
Kennedy's uitzendingen werden verzorgd vanuit het huis van zijn financiŽle man, Emile A. Portal, die de technische kneepjes van het uitzenden in 1912 had geleerd van Charles (Doc) Herrold, een vroege, maar onbekend gebleven radiopionier uit San Josť. Om zijn luisteraars op de hoogte te houden verstuurde Portal wekelijks briefkaarten met het programma van die week.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016