Home
Radio's
  Ekco
    Ekco radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

Vroeg Ekco logo

Later Ekco logo

De oprichter van het bedrijf, Eric Kirkham Cole, werd geboren op 4 juli 1901. Hij begon in 1924 met het fabriceren van twee-lamps radio's. In 1926 werd Ekco, Eric Kirkham Cole Limited, opgericht. Samen met mede-oprichter William Streatfield Verrells, startte men met het maken van plaatstroom-apparaten. De eerste producten werden gemaakt in Londen, later, toen er voldoende geld was verdiend, in een nieuwe fabriek in Leigh-on-Sea in 1927.
In 1930 verhuisde Ekco naar een grotere fabriek in Southend-on-Sea. Er waren ook vestigingen in BelgiŽ (Haren bij Brussel) en AustraliŽ. Begin jaren '30 begon Ekco met het maken van haar eigen merk buizen. In 1938 werd dit onderdeel verkocht aan Mullard.
Ekco is bekend om zijn vaak zeer fraaie ontwerpen geÔnspireerd door Modernisme en Art Deco. Men koos bewust voor bakeliet, waar andere fabrikanten kozen voor gefineerd houten behuizingen. Om het publiek voor bakeliet, dat een goedkopere uitstraling had, te winnen werd gekozen voor ontwerpen van bekende vormgevers, zoals J.K. White, Misha Black, Serge Chermayeff, Jesse Collins en de Canadees Wells Coates.
Karakteristiek zijn modernistische en ronde vormen die met hout moeilijk te realiseren waren. Modellen waren in meerdere kleuren leverbaar tegen meerprijs.

 

Wells Coates

        

Eric Kirkham Cole

De eerste bakelieten kasten werden voor Ekco gemaakt door AEG in Duitsland. In 1931 kwam een eigen bakelietperserij gereed. Begin 1932 verwoestte een brand een deel van de ontwerpen voor het seizoen 1932/1933. De modellen die daarna gemaakt werden hadden enige tijd dezelfde kasten als die in 1931.
Vlak voor het uitbreken van de oorlog in 1939 werd de fabriek opnieuw verplaatst naar een aantal andere locaties, waaronder Malmsbury, in het kader van een regeringsbesluit om productiebedrijven op het platteland te huisvesten, om zo bombardementen moeilijker te maken.
De nieuwe fabriek lag aan de rivier de Avon, net buiten Malmesbury op het terrein van een landhuis. Er werden, zoals overal in Engeland, vanaf dat moment veel vrouwen ingezet voor de productie. In de oorlog werden voornamelijk militaire radio- en radarsystemen geproduceerd en plastic oefenbommen. Na de oorlog werden nog enige tijd radio's gemaakt, daarna werd overgegaan op voornamelijk televisies en autoradio's. Ekco kocht het merk Ferranti en het bedrijf Dynatron op. In 1973 werd Ekco in een grotere organisatie opgenomen en werden de producten verkocht onder de naam Pye. Later verdween de naam Ekco helemaal.

Winkeldisplay circa 1935

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op maandag 08 juli 2019