Home
Radio's
  AJS
    AJS radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 

A.J.S. choke unit (1925)

Harry Stevens

A.J.S werd opgericht in 1914, als voortzetting van de in 1899 opgerichtte Stevens Motor Manufacturing Co. Al vanaf 1856 had de familie Stevens een smederij. Het bedrijf werd voornamelijk bekend als maker van motorfietsen en later automobielen. De letters A.J.S. waren de initialen van de oprichter Albert John Stevens. Het bedrijf was gevestigd aan de Walsall Street in Wolverhampton.
Door de inzet van de broer van Albert Stevens, Harry Stevens, begon in 1923 een nieuwe afdeling met de naam A.J.S. Wireless and Scientific Instruments, met het maken van luxueus uitgevoerde radio's. Behalve radio's werden ook luidsprekers en onderdelen vervaardigd.
Specialiteit van het bedrijf was de smoorspoelkoppeling, een unit die in drie uitvoeringen kon worden besteld:
  • alleen een smoorspoel,
  • een smoorspoel in combinatie met een ontkoppelcondensator, een roosterlek-condensator en een roosterlekweerstand (zie foto links),
  • een smoorspoel met koppelcondensator en roosterlekweerstand.
Op 10 juli 1925 verwoestte een brand een groot deel van de productiefaciliteiten van de radio-afdeling. De gebouwen werden in een recordtijd van zes weken weer opgebouwd en op 10 september van dat jaar werd in Londen een prestigieuze showroom geopend aan Charing Cross 122-124.
In 1926 kwam A.J.S. met hun eerste superheterodyne, de Symphony Seven.
Helaas kon A.J.S. daarna de concurrentie en de nieuwe ontwikkelingen niet meer bijbenen en het bedrijf stopte in 1928 met het maken van radio's. De productie daarvan werd overgenomen door Symphony Gramophone & Radio Company Limited. Ook dat bedrijf redde het niet en stopte in 1930.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 15 augustus 2017