Home
Radio's
  Lorenz
    Lorenz radio's
Luidsprekers
Diversen
Buizen
Nostalgie
Links
Te koop

 
Lorenz bestaat al sinds 1870. Carl Lorenz begon toen een mechanische werkplaats in Berlijn. In 1880 werd het bedrijf Telegraphenbauanstalt, Fabrik für elektrisches Licht, elektrische Eisenbahnen, Kunst und Industrie door hem opgericht.

Fabriekslogo
 
In 1938 begint de productie van DKE38 Volksradio's, nadat Lorenz het winnende ontwerp had gemaakt van een goedkope radio.
In 1940 neemt Lorenz het bedrijf G. Schaub Apparatebau GmbH over.
Na de oorlog start het bedrijf weer op en in 1948 verhuist de hoofdzetel van Lorenz naar Stuttgart-Zuffenhausen. Er zijn dan meerdere vestigingen: Berlin-Tempelhof (draadloze techniek en omroeptechnik), Esslingen (buizen), Landshut (Elektrische machines, omroepapparatuur en signaaltechniek), Pforzheim I (ontwikkelingslaboratorium en modelwerkplaats voor verschillende vormen van kleinschalige zendapparatuur, Pforzheim II (Telexfabriek) en Schaub Pforzheim (Radio- en televisieontvangers). Ook in het Oost-Duitse deel worden nog enige tijd radio's gemaakt; in 1947 wordt deze productie gestaakt.
In het begin van de jaren vijftig start Lorenz met het fabriceren van draadrecorders, meestal geïntegreerd in radio's. In 1954 wordt de merknaam voor radio's en televisie veranderd in Schaub-Lorenz. In 1958 gaat Lorenz samen met Standard Elektrik AG verder als Standard Elektrik Lorenz AG (SEL). In het bedrijf Graetz wordt in 1961 een meerderheidsaandeel genomen.
In 1975 wordt in een aantal sectoren verlies geleden. Alcatel, dat de meerderheid van de aandelen bezit doet in de jaren '80 een deel van de activiteiten over aan Nokia, dat de merknamen Schaub-Lorenz en Graez nog gebruikt.
Na zijn overlijden in 1890 werd het bedrijf gekocht door textielhandelaar Robert Held. Na overname van het bedrijf Telegraphen-Bauanstalt C.F. Lewert werd in 1906 de naam van de firma veranderd in C. Lorenz A.G.
Het bedrijf mocht van af die tijd het Poulsen boogzender-systeem gebruiken. Deze activiteiten worden ondergebracht in de afdeling draadloze telegrafie.
In 1920 verzorgt Lorenz de eerste radio-uitzending in Duitsland met een Lorenz-Poulsen-zender en biedt Lorenz amateurs en medewerkers mogelijkheden aan om te zenden en ontvangen.
In 1923 komt het eerste radiotoestel op de markt: de Liebhaber-Empfänger.
In 1924 sterft Robert Held. De fabriek heeft op dat moment 3000 arbeiders en is op tal van gebieden actief. In 1929 maakt Lorenz korte tijd radio's voor Philips, maar door een conflict met Telefunken moet Lorenz deze activiteiten in 1930 staken. In dat jaar wordt ook Tefag overgenomen. De merknaam Tefag wordt nog tot de Tweede Wereldoorlog gebruikt. Het produceren van radiobuizen wordt in 1932 gestaakt.
In 1935 krijgt Lorenz patent op de ferrietstaaf peilantenne; deze uitvinding wordt later veel toegepast in radio's.
Vanaf 1937 worden toch weer buizen gemaakt, ditmaal voor de Duitse Wehrmacht.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 03 december 2016